Intake
Een verwijzing voor een orthodontist heeft u tegenwoordig wettelijk niet meer nodig. U kunt dus ook op eigen initiatief een afspraak maken voor een consult. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zijn hier kosten aan verbonden. Om u of uw kind in te schrijven als patiënt hebben wij uw BSN, ID en zorgverzekeringspasje nodig. Vergeet deze niet mee te nemen. Als u en/of uw kind de eerste keer komt, gaan we kennismaken en kijkt de orthodontist naar de tanden. Is orthodontische behandeling nodig? Is er sprake van een medisch/functioneel probleem of gaat het om een esthetische hulpvraag? Moeten we snel aan de slag? Bij kinderen kan het soms beter zijn even te wachten, omdat tanden nog moet wisselen of verder moeten doorbreken.
Uitgebreid onderzoek
Tijdens de tweede afspraak verzamelen we alle gegevens. We maken lichtfoto's (foto's van gezicht, tanden en kiezen), röntgenfoto's en gebitsmodellen. De gebitsmodellen worden met behulp van de iTero Element 2 scanner gemaakt. Dit is een high tech 3D-scanner die de mogelijkheid biedt om volledig digitaal afdrukken te maken.
De orthodontist bekijkt de foto's en de modellen en maakt een plan waarin staat hoe het verder gaat. Tijdens de bespreking van het individueel zorgplan kunt u op een beeldscherm uw gebitsmodellen bekijken.
Planbespreking
De orthodontist vertelt wat er aan de hand is en hoe dit opgelost kan worden. Hij laat een volledig aanbod van mogelijkheden zien. Welke beugel is uit dit brede pallet van mogelijkheden het beste, wat zijn alternatieven en hoe beïnvloeden deze de kosten? Hoe lang gaat de behandeling duren? Bij kinderen hangt dit onder andere af van hoe snel ze groeien en of ze hun beugel voldoende dragen.
De orthodontist geeft u een (indicatief) kostenoverzicht mee, zodat u bij uw zorgverzekeraar kunt informeren welke kosten worden vergoed en wat u eventueel zelf moet betalen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We nemen altijd uitgebreid de tijd om u te informeren en we proberen samen met u tot een goede keuze te komen. Pas als u tevreden bent over de uitleg en het voorstel, kan de behandeling gestart worden.
Let op: wij willen u erop attent maken dat wanneer een afspraak niet kan worden nagekomen, u ons dit tijdig, uiterlijk 24 uur van te voren, moet laten weten. Wij zijn anders genoodzaakt om hiervoor kosten in rekening te brengen.
Plaatsen van de beugel
Afhankelijk van de beugel die uw kind of u krijgt, gaan we aan de slag. Bij een uitneembare beugel wordt er soms opnieuw een afdruk gemaakt en komt u later terug om de beugel te laten plaatsen. Bij een vaste beugel plannen we een lange afspraak om de brackets (slotjes) op de tanden te 'plakken'. Daarna legt de assistente uit wat u wel en niet mag en kunt doen met de beugel. Hierna volgen er controles.
Tijdens de behandeling
Poets drie keer per dag je tanden en kom regelmatig op controle. Ga ook naar de gebruikelijke halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Gaat de beugel kapot of heeft uw kind of u er last van? Klik hier voor informatie. Bel indien nodig om een extra afspraak te maken. Gaat een beugel kapot vlak vóór een afspraak, bel dan toch even de praktijk, zodat de balieassistente extra tijd kan inplannen.