Mijn Boxbeugel Aanmelden

FAQ

Algemene vragenWat doet een orthodontist?
Een orthodontist is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. Dit kan worden bereikt door het corrigeren en optimaliseren van de stand van het gebit door middel van een of meerdere beugels. Als u bij Orthodontistenpraktijk Boxmeer aanklopt met een vraag omtrent uw gebit, dan kijkt de orthodontist naar uw gebit en zal op basis van verder onderzoek een behandelplan voorstellen die passend is voor uw situatie.
Wat doet een orthodontist?
Algemene vragenWat zou een reden kunnen zijn om voor een beugeltraject te kiezen?
In de meeste gevallen is het verstandig om voor een beugeltraject te kiezen als uw tanden ver naar voren of scheef staan. Dit kan u onzeker laten voelen over uw lach of zelfs al bij het praten. Naast dat het u een zekerder gevoel kan geven om een mooi gebit te hebben, is het ook belangrijk om een gezond, functionerend en regelmatig gebit te hebben. Dit zorgt namelijk voor minder risico op tand- en tandvleesziektes, u kunt er baat bij hebben tijdens het kauwen, maar in sommige gevallen kan het ook het articuleren en praten vergemakkelijken. Ook zou er sprake kunnen zijn van een medische reden. U kunt bij ons ook terecht als u een medische verwijzing hebt om van slaap- en/of ademhalingsproblemen af te komen. Twijfelt u over wat voor u een reden kan zijn om voor een beugeltraject te kiezen? We denken graag met u mee over de mogelijkheden voor uw situatie.
Algemene vragenWaarvoor gaan volwassenen naar de orthodontist?
De belangrijkste redenen waarom volwassenen een afspraak maken bij de orthodontist, zijn:
  • Ik heb scheve tanden en wil graag weten of hier iets aan gedaan kan worden;
  • Ik heb een grote overbeet of een terugliggende of naar voren staande onder- of bovenkaak;
  • Ik wil een brug of implantaten maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek;
  • Ik mis tanden of kiezen en wil weten of het gat met een beugel gesloten kan worden;
  • Ik bijt met mijn ondertanden tegen het tandvlees achter mijn boventanden en dat doet pijn;
  • Ik heb een slechte tand of kies die niet te redden is, kunt u de andere tanden misschien opschuiven;
  • Ik klem of knars altijd heel hard met mijn tanden en daardoor heb ik pijn aan mijn kaken of slijten mijn tanden heel snel af;
  • Ik heb last van snurken of slaapapneu (OSAS).
Algemene vragenHanteren jullie een wachtlijst?
Wij hanteren geen wachtlijst en dus kunt op elk moment bij ons terecht. Meldt u aan via onze website en onze balie assistentes nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een intakegesprek te plannen.
Algemene vragenWat is een uitneembare beugel?
Een uitneembare beugel is, zoals de naam al zegt, een beugel die je in en weer zelf uit je mond kunt halen. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Op deze pagina kunt u zien welke soorten er zijn en wat ze voor effect creëren voor de stand van uw tanden.
Algemene vragenWat is een vaste beugel?
Een vaste beugel wordt ook wel een slotjesbeugel genoemd in de volksmond. Deze beugel bestaat uit, zogeheten brackets en een draad die worden vastgemaakt op de tanden om deze te laten verschuiven in de gewenste richting. Op deze pagina kunt u zien hoe een vaste beugel eruit ziet en wat voor effect deze creëert voor de stand van uw tanden.
Algemene vragenWat is een doorzichtige beugel (aligner)?
Een doorzichtige beugel wordt ook wel een aligner genoemd. Het is een doorzichtig omhulsel voor je tanden die op maat wordt gemaakt en die kan worden bevestigd op attachments die op de tanden worden bevestigd. Tijdens het eten is het de bedoeling dat deze beugel wordt uitgedaan, de rest van de dag wordt deze beugel gewoon gedragen. Meer weten over de aligner? Bekijk dan de volgende pagina.
Algemene vragenWat is een MRA beugel?
MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Deze beugel kan helpen als u last heeft van snurken of slaapapneu. Met een medische verwijzing kunt u ook voor deze beugel bij ons terecht.
Algemene vragenKrijg ik altijd een ‘draadje’ (spalkje) achter mijn tanden aan het einde van het beugeltraject?
Het ijzeren draadje wat geplaatst kan worden na het dragen van een vaste beugel wordt een spalk genoemd. Deze kan geplaatst worden in de bovenkaak, de onderkaak of in beide. In de meeste gevallen wordt dit spalkje standaard zowel in de boven- als onderkaak geplaatst na het dragen van de vaste beugel. Het zorgt er namelijk voor dat de tanden in de positie blijven staan waarin we het beugeltraject afronden en dus niet weer terug gaan verschuiven. Dit draadje wordt vastgelijmd op de achterkant van uw tanden waardoor dit niet zichtbaar is. Als de spalk goed geplaatst is hoort u hier geen last van te hebben.
Algemene vragenHeb je last van een beugel? / Doet een beugel pijn?
De last die iemand van een beugel heeft, verschilt per persoon. Wie net een vaste beugel heeft gekregen, kan er vooral de eerste twee nachten best last van hebben. Deze last uit zich dan in een drukkend gevoel in de mond en aan de tanden. Pijnstillers zouden dan eventueel wat verlichting kunnen geven (paracetamol). Wie veel last heeft met kauwen, kan tijdelijk zacht voedsel eten. Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten mensen hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Ook zou je last kunnen ervaren van een uitneembare beugel. Het is voornamelijk onwennig om voortdurend een beugel in je mond te hebben. Neem daarom ook bij een uitneembare beugel de tijd om hieraan te wennen. U zult merken dat het praten en slikken na een week al steeds beter gaat. Merkt u dat de last/pijn die u ervaart niet afneemt, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over een mogelijke oplossing.  
Algemene vragenMoet je altijd al je tanden gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?
Nee, het is niet altijd nodig te wachten totdat alle tanden gewisseld zijn voor u een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles - of bijna alle tanden - zijn gewisseld. Maar dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met een uitneembare beugel worden gecorrigeerd. Meestal gebruikt de orthodontist hiervoor een blokbeugel. Wilt u meer informatie over de verschillende soorten beugels, leest u dan gerust verder. 
Algemene vragenTot welke leeftijd kan ik een beugel laten plaatsen?
In principe is er geen leeftijdgrens. De belangrijkste voorwaarde is dat het tandvlees en de te verplaatsen tanden en kiezen gezond zijn. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gemaakte behandeling. De orthodontist kan na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en op welke manier. De factoren die bepalen of een orthodontische behandeling mogelijk is, zijn: de conditie van de tanden, het tandvlees, het omgevende bot en van het weefsel waarin de tanden vastzitten.
Algemene vragenHoe lang duurt een beugeltraject gemiddeld?
De duur van een beugelbehandeling is bij iedereen anders, maar gemiddeld genomen mag je ervan uitgaan dat een beugeltraject tussen de 2 en 3 jaar duurt. Dit is ook afhankelijk van het opvolgen van instructies van onze ortho assistentes en orthodontisten. Onze specialisten geven instructies mee over de frequentie waarin de beugel gedragen dient te worden (uitneembare beugel), maar ook over het dragen van elastieken (bij een vaste beugel). Als u zich strikt houdt aan deze instructies dan is de kans groter dat het beugeltraject inderdaad volgens het behandelplan kan worden uitgevoerd, maar er kunnen altijd onvoorziene factoren een rol spelen die het traject kunnen versnellen of vertragen. Elk gebit is anders en daardoor is het per persoon verschillend in welk tempo tanden en kiezen zich verplaatsen. Dit is onafhankelijk van iemands leeftijd.  
Algemene vragenHoeveel kost een beugelbehandeling?
De kosten zijn afhankelijk van de keuzes die uit het brede pakket van mogelijkheden worden gemaakt, bijvoorbeeld van het type beugel (er zijn uitneembare, gedeeltelijk vaste en volledig vaste beugels), van het behandelingsverloop en het aantal controles wat nodig is om het gewenste resultaat te behalen. Ook de wijze waarop u verzekerd bent, bepaalt in hoeverre u zelf de behandelkosten moet betalen. Een globale indicatie voor een gemiddelde orthodontische behandeling is ongeveer tussen de € 2.500,- en € 3.000,- euro. Bij eenvoudige behandelingen kunnen de kosten ook lager uitvallen. Deze totaalbedragen brengt de orthodontist niet in één keer in rekening. Uiteraard geven wij u adviezen en begeleiden wij u bij het maken van de juiste keuzes. Wilt u vooraf meer weten over de financiën? Raadpleeg onze webpagina over verzekeringen en ons actuele tarievenoverzicht. Deze tarieven worden overigens niet door onszelf bepaald, maar door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Algemene vragenWat kan je beter niet eten of drinken met een beugel?
Door de druk die op uw tanden komt te staan wanneer u bijt of kauwt is het niet verstandig om harde, knapperige of plakkerige etenswaren te nuttigen. Denk dan aan diverse soorten snoepgoed: drop, toffees, popcorn, lolly's en kauwgom bijvoorbeeld. Maar ook de rand van een pizza, ijsblokjes of afbakbroodjes kunnen hard zijn. Laat dit soort eten dan ook voorlopig even staan en ga voor de zachtere varianten. Het is het beste om geen koolzuurhoudende dranken te drinken en drankjes met veel suiker erin (zoals: Cola, Fanta en Sprite). Om verkleuring van de beugel tegen te gaan is het het aller beste om water te drinken.  
Algemene vragenIk heb een klacht, waar kan ik terrecht?
Wat vervelend dat u niet tevreden bent. Dit is uiteraard niet hoe wij het graag voor ons zien. We staan daarom zeker open voor uw feedback en komen dan ook graag met u in contact. Voel u vrij om uzelf te uiten tijdens uw volgende behandeling of die van uw kind. Mocht u niet tevreden zijn over een van onze medewerkers en uw feedback liever telefonisch of per mail kenbaar maken dan kan dat uiteraard ook. Telefonisch kan dat op het volgende nummer: 0485-578818. Een mail kan gestuurd worden naar afspraak@boxbeugel.nl. Wij zijn er voorstander van om dingen naar elkaar uit te spreken en elkaar serieus te nemen. Geeft u het daarom altijd aan als u ergens mee zit, dan kunnen we samen vast tot een goede oplossing komen.   Eventuele klachten worden te allen tijde serieus genomen en in onze systemen geregistreerd. In geval we, om welke reden dan ook, er niet samen uitkomen dan kunt u zich als vervolgstap melden bij het KNMT. Onze praktijk is aangesloten bij het KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland. Zij hebben een klachtenservice waar u zich in het uiterste geval kunt melden. Hier vind u meer informatie over de klachtenregeling van het KNMT. 
Algemene vragenKan ik contant of via pin betalen in de praktijk?
Het is mogelijk om nota's contant of per pin te betalen aan de balie. Echter stem dit vooraf even met ons af dat het uw wens is nota's op deze manier te betalen, zodat wij hiervan op de hoogte zijn. In de meeste gevallen worden nota's rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd. Overige nota's gaan via Netpoint Factoring. Heeft u een vraag over een nota, dan kunt u altijd contact opnemen via www.uwdeclaraties.nl. Kijkt u voor meer informatie op de volgende pagina. 
Beugel EHBOEr prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong, wat nu?
De slotjes kunnen vlak na het plaatsen ruw aanvoelen en kleine irritaties in de mond veroorzaken. De scherpe en irriterende delen van de beugel kunt u met was of suikervrije kauwgom bedekken. Meestal verdwijnen de irritaties binnen een paar dagen vanzelf, blijft het aanhouden? Neem dan contact op met de praktijk voor een afspraak.
Beugel EHBODe draad van de vaste beugel is afgebroken of prikt in mijn wang, wat nu?
Als de beugel is afgebroken dan adviseren wij u om contact op te nemen met de praktijk om een afspraak in te plannen. Bij schade aan de beugel doet de beugel zijn werk niet meer en dus is het verstandig niet te wachten tot de volgende afspraak, maar de beugel zo snel mogelijk te laten repareren. Een prikkende draad kan erg vervelend zijn. Is de draad lang genoeg bij het uiteinde zodat u erbij kunt met een scherpe nagelknipper of een tangetje, dan kunt u de draad zelf wat korter knippen. Mocht u er niet goed bij kunnen, dan kunt u als tijdelijke oplossing een bolletje was of suikervrije kauwgom gebruiken om op de draad te plakken. Neemt u vervolgens contact op met de praktijk om een afspraak in te plannen.      
Beugel EHBOEr zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.
Als u last hebt van een slotje, kunt u het bedekken met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende slotje gewoon zitten, maar draag geen elastiekjes meer aan het kapotte slotje. Neem contact op met de praktijk om te overleggen wanneer het slotje vastgezet kan worden.
Beugel EHBOEr zit een ringetje (bandje) om een kies los, wat nu?
Als u last heeft van het ringetje, bedek het dan met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende bandje gewoon zitten, maar draag geen elastieken meer aan het ringetje. Neem contact op met de praktijk voor een afspraak om het ringetje vast te laten zetten.
Beugel EHBOEen losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn, wat nu?
Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk. Vergeet niet uw beugel mee te nemen naar de afspraak, zodat we hem kunnen repareren of bijstellen. Is de beugel helemaal kapot, neem dan ook de gipsmodellen mee voor de reparatie.
Beugel EHBOHoe moeten mijn elastieken gedragen worden?
Elastieken kunnen op verschillende manieren gedragen worden. Elke manier heeft een andere uitwerking op uw tanden. Het is daarom van belang dat u ze draagt op de manier zoals aan u persoonlijk is toegelicht. Na deze afspraak krijgt u ook per mail een brief waarin staat uitgelegd hoe u de elastieken dient te dragen voor het beste resultaat. Het kan zijn dat u de elastieken op een later moment in de behandeling op een andere manier moet dragen. Pakt u daarom altijd de laatste mail met instructies bij de hand om te zien hoe de elastieken op dat moment gedragen moeten worden. Weet u het echt niet meer, geen ramp. Wij staan altijd klaar om het u rustig uit te leggen.
Beugel EHBOEr is een attachment van mijn aligner losgekomen, kan dit wachten tot de volgende afspraak?
Het is belangrijk om bij een losgekomen attachment contact op te nemen met de praktijk. Elke attachment heeft een functie in de aligner. Als deze er niet meer zit of los zit, kan de tand een ongewenste beweging maken of juist niet meebewegen terwijl dat wel de bedoeling is. We zullen direct een afspraak inplannen om de attachment weer terug te plaatsen.
Beugel EHBOMijn aligner is kwijt, wat nu?
Neem contact op met de praktijk en geef door hoe lang u de betreffende aligner in had en sinds wanneer de aligner kwijt is. Om te zorgen dat de tanden niet terug gaan schuiven, draagt u de voorgaande aligner tot de nieuwe controle afspraak.
Beugel EHBOMijn aligner is verkleurd/vies, wat kan ik hieraan doen?
Poets de aligner met een zachte tandenborstel en niet schurende tandpasta mee bij het tandenpoetsen in de ochtend en avond om vuil te verwijderen en verkleuring te voorkomen. De aligners mogen niet gereinigd worden in heet water (in verband met vervorming) of azijn. Ook verkleurt een aligner sneller wanneer u bijvoorbeeld thee drinkt. Aan te raden is daarom om vooral water te drinken.
Beugel EHBODe aligner doet pijn of zit niet fijn, hoort dat?
Waarschijnlijk is er een randje wat uitsteekt en voor pijn zorgt. Laat de aligner uit en kom langs bij de praktijk zodat we dit kunnen wegvijlen. Voelt u druk aan uw tanden? Dan doet de beugel zijn werk. Deze pijn ontstaat in verband met het verschuiven van de tanden. Mocht de aligner niet stevig om de tanden zitten, neem dan contact op met de praktijk om langs te komen.
Afspraak gerelateerde vragenIk wil mijn kind/mijzelf aanmelden. Waar kan ik dit doen en wat kan ik vervolgens verwachten?
Wij heten u van harte welkom bij ons in de praktijk. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Nadat u zich heeft aangemeld zal een van onze balie assistentes contact met u opnemen om een intakegesprek in te plannen. Tijdens het intakegesprek zal een van onze orthodontisten op het eerste gezicht willen beoordelen hoe uw mondgezondheid is en of een beugel een passende oplossing kan zijn. Na dit gesprek van 15 minuten zal een afspraak worden gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Dit is een afspraak van 45 minuten waarbij er foto's en röntgenfoto's worden gemaakt van het gebit. De resultaten worden uitvoerig door onze orthodontisten beoordeeld en besproken. Op basis van die resultaten wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld welke tijdens de volgende afspraak met u wordt besproken. Na deze afspraak is het aan u of u een beugelbehandeling ziet zitten.
Afspraak gerelateerde vragenWanneer staat mijn volgende afspraak gepland?
Via Mijn beugel online kunt u al uw geplande afspraken inzien. Wist u dat u via onze webapp ook zelf afspraken kunt maken en verzetten? Zo werkt het! 
Afspraak gerelateerde vragenHoe kan ik mijn afspraak verzetten/annuleren?
In onze praktijk maken wij gebruik van een webapp. Hierdoor heeft u de mogelijkheid zelf afspraken te plannen en te verzetten. Hoe dit precies werkt? Volg hier de instructies. 
Afspraak gerelateerde vragenHoe kan ik zelf een afspraak inplannen via het webportaal (Mijn beugel online)?
Via Mijn beugel online kunt u zelf afspraken inplannen. Zodra u bij op controle bent geweest, zetten onze assistentes een volgende afspraak voor u klaar. Na uw controle afspraak hoeft u dus niet meer langs de balie voor het maken van een afspraak, maar maakt u deze zelf via de webapp. Er is een webapp per gezin, dus als u meerdere kinderen bij ons in de praktijk heeft kunt u in de app van profiel wisselen en voor allen een afspraak plannen.
Afspraak gerelateerde vragenIk wil meer weten over de behandelstatus, waar kan ik terecht?
Hoe een behandeling verloopt hangt af van een aantal factoren. Onze orthodontisten brengen u gedurende de behandeling graag op de hoogte van de voortgang. Vraagt u daarom gerust hoe het ervoor staat wanneer u bij ons in de praktijk bent. Heeft u meerdere vragen dan verzoeken wij u hierover vooraf te mailen of te bellen zodat wij hier rekening mee kunnen houden in onze planning.
Afspraak gerelateerde vragenKan mijn ouder/verzorger meekomen naar de volgende afspraak?
Bij een intake en planbespreking zou het fijn zijn als ouders/verzorgers aanwezig zijn. Kinderen onder de 16 jaar hebben namelijk toestemming van hun ouders nodig om een beugeltraject aan te gaan. Tijdens de verdere behandeling bent u ook van harte welkom om mee te komen naar de afspraak. Om drukte op de behandelzaal te voorkomen vragen we u te wachten in de wachtkamer tot de orthodontist er is. Op dat moment zullen we u erbij vragen zodat u uw vragen kunt stellen. Betreft het een korte vraag dan is dat uiteraard geen probleem. Mocht u meerdere vragen hebben dan stellen wij het op prijs als u ons dat vooraf laat weten. Op deze manier kunnen wij rekening houden met de planning en ervoor zorgen dat u alle tijd krijgt om uw vragen beantwoord te krijgen.
Afspraak gerelateerde vragenWaar en wanneer kan ik terecht met vragen?
Wij beantwoorden graag al uw vragen, het liefst op een gepland moment. Op deze manier kunnen wij hier rekening mee houden in onze planning. Heeft u een korte vraag dan beantwoorden wij die uiteraard graag tijdens de volgende afspraak. Heeft u meerdere vragen, dan zijn wij hier graag van op de hoogte. Dit kan telefonisch (0485-578818) of per mail (afspraak@boxbeugel.nl). Blijft u vooral niet met vragen zitten, we helpen u graag verder.
Afspraak gerelateerde vragenWat moet ik doen als er in de avond of het weekend wat gebeurd met mijn beugel?
Mankeert er wat aan uw beugel buiten onze openingstijden? Gaat u eerst na of het iets kleins is wat u zelf, tijdelijk, kunt verhelpen. Raadpleeg hiervoor onze BEUGEL EHBO pagina op de website. Twijfelt u, of heeft u een dringende vraag, dan kunt u op zaterdag en zondag tussen 09:00 en 10:00 uur bellen naar het dienstnummer: 06-57377871. Zijn wij telefonisch in gesprek, laat dan een voicemailbericht achter. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.
Afspraak gerelateerde vragenIk kom elastieken te kort, hoe kan ik deze bijbestellen?
Elastieken bijna op? Stuur ons een mailtje waarin u vraagt om extra elastiekjes. Vermeldt daarbij altijd uw naam en geboortedatum, dan zorgen wij dat er een zakje elastiekjes uw kant op wordt gestuurd.
Afspraak gerelateerde vragenKan ik mijn afspraak kosteloos annuleren?
Wanneer u verhinderd bent voor uw afspraak dan kunt u deze annuleren. Echter meldt dit uiterlijk 24 uur van te voren telefonisch of per mail. Voor afspraken op maandag geldt dat u zich vrijdag voor 16:00 uur bij ons afmeldt. Voor afspraken die niet voor deze tijden zijn geannuleerd dienen wij een nota te sturen.

Bij Orthodontistenpraktijk Boxmeer genieten we van ons werk: mensen verblijden met een lach van oor tot oor. Twijfelt u over een beugel voor uw kind of voor uzelf? Plan gerust een intakegesprek, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheden op maat.

Telefonisch bereikbaar

Op werkdagen van 8:30-11:30 uur en van 13:30-16:30 uur op 0485-578818.

In het weekend in geval van nood zaterdag en zondag tussen 09:00-10:00 uur op 06-57377871.

Verhinderd voor uw afspraak? Meldt dit uiterlijk 24 uur van te voren telefonisch of per mail. Voor afspraken op maandag geldt dat u zich vrijdag voor 16:00 uur bij ons afmeldt. Voor afspraken die niet voor deze tijden zijn geannuleerd dienen wij een nota te sturen.

Openingstijden

Op werkdagen is de praktijk geopend van 8:15-17:00 uur.

Met uitzondering van:

Carnaval: Maandag 3 maart 2025
Pasen: Maandag 21 april 2025
Bevrijdingsdag: Maandag 5 mei 2025
Hemelvaart: Donderdag 29 mei 2025
Pinksteren: Maandag 9 juni 2025
Zomersluiting: 21 juli – 8 augustus 2025
Kerstvakantie: 24 december 2025 – 1 januari 2026

Disclaimer & Privacyverklaring Cookie policy
Created by Bureau ZIGZAG